Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Carnaval vieren: alles wat je moet weten

Elk jaar wordt vooral in het zuiden van Nederland één van de gezelligste feesten gevierd: carnaval. Mensen gaan massaal naar optochten met praalwagens kijken en vieren samen dit feest verkleed in kostuums. Maar hoe is carnaval eigenlijk ontstaan en waarom verkleden mensen zich met carnaval?

Carnaval optocht

Carnaval viering

Carnaval is een rooms-katholiek volksfeest. De datum van het echte carnavalsfeest wisselt elk jaar, omdat het feest verbonden is met Pasen. De 40 dagen voor Pasen wordt er door katholieken gevast, waarbij de eerste vastendag Aswoensdag wordt genoemd. Om zich voor te bereiden op de vastentijd van 40 dagen vieren katholieken de drie dagen voor Aswoensdag feest: carnaval. 

Het carnavalsfeest staat bekend om de verkleedpartijen en optochten. Er worden in het zuiden van Nederland enorme wagens aangekleed met versieringen die in grote optochten door de straten rijden. Ook vieren ze hier carnaval op scholen: kinderen gaan dan massaal verkleed.

Carnaval kostuums meisjes Carnaval kostuums jongens

Maar tegenwoordig wordt carnaval niet alleen meer in het zuiden van Nederland gevierd. Ook in andere delen van Nederland wordt het feest steeds populairder.

De traditie is dat iedereen zich verkleed met carnaval, zowel volwassenen als kinderen. Mensen vermomden zich vroeger al door opvallende verkleedkostuums aan te trekken en waren zo onherkenbaar voor de katholieke autoriteiten. Op die manier konden ze anderen belachelijk maken of eens stevig de waarheid vertellen zonder herkend te worden.

Datum carnaval

Het carnavalsseizoen begint officieel al op 11 november (de 11e van de 11e) om 11:11 uur. Mensen verzamelen zich op het Vrijthof in Maastricht om samen af te tellen tot 11:11 uur, waarna de lucht kleurt met confetti. Maar het echte carnavalsfeest wordt drie dagen voor Aswoensdag gevierd. Het is dus elk jaar van zondag t/m dinsdag. Bekijk hieronder de data waarop carnaval valt: 

2018: 11 t/m 13 februari.
2019: 3 t/m 5 maart.
2020: 23 t/m 25 februari.

Carnaval verkleedkleding

Lijkt het je leuk om eens carnaval te vieren? Dan moet je natuurlijk wel de perfecte carnavalsoutfit aan. Van een sexy nonnen kostuum tot piratenkapitein en de bijbehorende accessoires: vind hier alles wat je nodig hebt voor jouw carnavalsoutfit

Op zoek naar inspiratie voor carnavalskleding ideeën? 

Carnaval