Geen feestje zonder helium tank!

Wat is een feestje zonder ballonnen? Ballonnen zorgen ervoor dat iemand zich gelijk jarig voelt en het zorgt voor een gezellige sfeer. Helemaal mooi als de ballonnen dan zweven! In dat geval mag een helium tank ook niet ontbreken. Wil je meer weten over helium en het gebruik van een helium tank? Wij leggen je alles uit en beantwoorden veelgestelde vragen! 

Helium tanks

Wat is helium?

Helium is een geurloze, niet-brandbare edelgas. Doordat helium gas lichter is dan lucht, zorgt het voor een zwevend vermogen. Hierdoor blijven ballonnen zweven als je deze vult met helium gas. Helium wordt gewonnen uit bronnen in de grond. De stof wordt met name in bergachtige gebieden gevonden, bijvoorbeeld in de Rocky Mountains in Noord-Amerika.

Helium tanks voor een feestje

Op Feestwinkel.nl vind je twee verschillende helium tanks: één tank waarmee je 30 ballonnen kunt opblazen en één tank waarmee je 50 ballonnen kunt opblazen.

In de helium tanks zit 99 procent puur helium gas, zodat de ballonnen een lange zweeftijd hebben. De zweeftijd van een ballon hangt van een aantal factoren: de maat van de ballon, het materiaal van de ballon en de weersomstandigheden.

Je kunt zowel latex- als folieballonnen vullen met helium gas. De zweeftijd verschilt per soort ballon. Een latex ballon van 23cm gevuld met helium gaat ongeveer vijf tot zeven uur mee. Het is dan dus niet aan te raden om latex ballonnen een dag voor het feest op te blazen met helium. Een met helium gevulde folieballon kan een stuk langer goed blijven, namelijk ongeveer vier dagen!

Helium ballonnen

Hoe moet ik de ballonnen opblazen met een helium tank?

De onderstaande instructievideo laat stap voor stap zien hoe eenvoudig het is om ballonnen op te blazen met een helium tank.

Hoe lang is helium houdbaar?

Heb je alle ballonnen opgeblazen en is de helium tank nog niet leeg? Geen probleem, want de helium tanks zijn afsluitbaar. Zolang de opening stevig wordt dichtgedraaid, kan de helium gas in deze tank nog minimaal 6 maanden mee. Je kunt het dus voor meerdere feestjes gebruiken!

Is het gebruik van een heliumtank veilig?

Ja, de helium tank kun je veilig gebruiken. Veel mensen denken dat een helium tank gevaarlijk is, maar dit is niet het geval. De helium tank kan namelijk niet exploderen. De reden hiervoor is dat de cilinders zijn voorzien van een gekeurde breekschijf. Deze is te vinden aan de bovenkant van de tank naast de handvatten. Bij een eventuele calamiteit, zoals bij brand, loopt de cilinder gecontroleerd leeg. Daarom kan een helium tank thuis worden gebruikt en bewaard.

Kan ik helium inhaleren?

Het wordt sterk afgeraden om helium gas in te ademen. Wanneer helium ingeademd wordt, verdrijft de zuurstof uit de longen. Hierdoor krijg je een tekort aan zuurstof wat ervoor kan zorgen dat je bewusteloos raakt of stikt. Gebruik helium dus alleen om de ballonnen te vullen!

Hoe weet ik wanneer de helium tank leeg is?

Aan de buitenkant van een helium tank is niet te zien of de tank leeg is. Je merkt het aan de druk wanneer je een ballon vult. De druk neemt namelijk af wanneer de tank leeg raakt.

Kan ik een heliumtank opnieuw laten vullen?

Nee, dit is niet mogelijk. Wij maken gebruik van wegwerp tanks.

Helium tank

Waar kan ik mijn lege tank inleveren?

Deze helium tanks zijn van staal en 100% recyclebaar. Wanneer de tank leeg is, kan deze gewoon bij het grof vuil worden gezet. Tijdens afvalverwerking wordt staal met een grote magneet gescheiden van het andere afval en daarna gerecycled.

Wat voor feestje je ook hebt, zorg dat je naast de versiering en ballonnen ook een helium tank besteld. Een feestje is niet compleet zonder een helium tank! Op Feestwinkel.nl kun je bovendien kant-en-klare pakketten bestellen met een helium tank en ballonnen. Bekijk hier alle helium tanks en pakketten!