Oktoberfest ideeën opdoen

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest wat in de regio van München gevierd wordt. Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het Oktoberfest in regio München (Beieren, Duitsland) is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht.

Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Soms wordt het feest verlengd in verband met de Dag van de Duitse eenheid op 3 oktober. Het duurt 16 (of in geval van verlenging) tot 18 dagen.

Inmiddels is Oktoberfeest niet meer beperkt tot deze regio in Duitsland maar is het een wereldwijd feestthema geworden. Zo zien we dat er in Nederland ook veel oktoberfeesten worden georganiseerd. Het radio duo Coen en Sander organiseren jaarlijks het Das Coen und Sander Bierfest festival in de HMH in Amsterdam, waar vele duizenden bezoekers op af komen. Van Limburg tot Groningen, van feesttent tot achtertuin, overal zien we de Oktoberfeesten in populariteit toenemen. 

Oktoberfest heren

Wat heb je nodig voor een goed Oktoberfest? 
Het begint natuurlijk met typische oktoberfest muziek. Dit is voornamelijk traditionele fanfare muziek maar je kunt natuurlijk ook Apres ski muziek gebruiken. 

Wat trek je aan naar Oktoberfest? 
De mannen dragen een Lederhose, de Dames dragen een Dirndl. Dit is Beierse klederdracht. Uiteraard zijn deze in veel prijs en kwaliteit varianten verkrijgbaar. Er is nog iets wat bijzondere aandacht verdient, de strik waarmee het schort van de Dirndl vastgebonden zit, heeft een speciale betekenis. Als de strik rechts zit is de draagster getrouwd, ongetrouwde vrouwen strikken het schort links. Voor lederhosen gelden deze regels niet. Verder, als hoed draag je een Duitse jagershoed, een tyroler hoed of draag je een echte Heidi pruik. Ook een Heino pruik zal niet misstaan. Wil je echt in een feeststemming komen dan zijn er tal van leuke accessoires die je outfit compleet maken. Op onze speciale Oktoberfest pagina zie je het complete assortiment.

Oktoberfest heren kostuum Oktoberfest dames kostuum

Hoe versier ik een oktoberfest locatie? 
Een Oktoberfest kun je decoreren met typische blauw-wit geblokte materialen zoals vlaggen, banners, spandoeken, wimpels, deurborden, ballonnen, vlaggenlijnen, slingers, etc. Voor op tafel zijn er ook typische oktoberfest borden en servetten. Voor een compleet overzicht van Oktoberfest versiering kun je op de Oktoberfest pagina een indruk opdoen. Alles wat je nu nog moet regelen is braadworst en uiteraard….. BIER!

Oktoberfest