Alles wat je over ballonnen moet weten

Ballonnen zijn onmisbaar op een feestje of verjaardag. Kies je ervoor om ze met helium te vullen zodat ze allemaal tegen het plafond hangen of maak je een ballonpilaar? Daarnaast zijn er veel verschillende ballonnen. In deze blog vertellen we je alles wat je over ballonnen moet weten.

Diverse soorten ballonnen

Er zijn diverse soorten ballonnen verkrijgbaar op Feestwinkel.nl. De twee belangrijkste soorten zijn latexballonnen en folieballonnen. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten ballonnen? We leggen eerst uit wat latexballonnen en folieballonnen precies zijn.

Latexballonnen

Deze ballonnen zijn rekbaar, soepel en bovendien erg populair. Latexballonnen zijn gemaakt van 100% natuurlatex. Een vloeibaar natuurproduct dat wordt gemaakt van het sap van een rubberboom. Dit is dan ook de reden dat latex ballonnen 100% biologisch afbreekbaar zijn. Oxidatie is de eerste stap in het vergaan en dit begint al binnen ongeveer een uur na het opblazen van de ballon. Een ballon doet er net zo lang over als een eikenblad om te vergaan.

Latexballonnen vind je in verschillende vormen. De meest voorkomende ballon heeft de vorm van een ei. Andere voorbeelden zijn hartvormige ballonnen en de dunne, langwerpige modelleerballonnen. Daarnaast kun je kiezen voor allerlei maten. Denk aan mini ballonnen van 13cm, het standaard formaat van 23cm of zelfs XL ballonnen van 90cm.

Latexballonnen

Folieballonnen

Folieballonnen zijn gemaakt van folie materiaal en worden vaak voorzien van een leuke opdruk. Deze ballonnen zijn in enorm veel vormen te vinden: denk aan cijfers en letters, maar ook aan bloemen en dieren. Bijna alles is mogelijk. Het formaat van een folieballon is vaak groot, namelijk meestal tussen de 40cm en 80cm. Er zijn zelfs folieballonnen die groter dan 1 meter zijn! Maar er zijn ook kleine folieballonnen verkrijgbaar, deze zijn ongeveer 15cm en kunnen worden opgeblazen door het bijgeleverde stokje. Folieballonnen worden vaak opgeblazen met helium voor een zwevend effect, maar het is ook mogelijk om ze met lucht op te blazen.

Folieballonnen

Het verschil tussen latex- en folieballonnen

De meeste ballonnen zijn gemaakt van latex of folie. Het belangrijkste verschil tussen latex- en folieballonnen is het materiaal. Doordat folie materiaal duurder is dan latex, zijn latexballonnen over het algemeen goedkoper dan folieballonnen. Maar door het materiaal zijn folieballonnen in veel vormen verkrijgbaar en is bijna elke opdruk mogelijk. De mogelijkheden zijn bij latexballonnen minder groot. Verder worden folieballonnen vaak per stuk verkocht, terwijl latexballonnen bijna altijd met meerdere stuks verpakt zitten.

Ballonnen met helium opblazen

Zowel latex- als folieballonnen zijn met helium op te blazen. Er zit alleen een groot verschil in de levensduur van de ballon. Een latexballon van 23cm die gevuld is met helium blijft ongeveer 5-7 uur goed. Een met helium gevulde folieballon kan wel een week goed blijven! De zweeftijd van een ballon hangt van een aantal factoren: de maat van de ballon, het materiaal van de ballon en de weersomstandigheden. Zo zweven folie ballonnen langer dan latex ballonnen als je deze met helium vult, omdat het gas minder snel ontsnapt door het folie materiaal.

Wil je meer informatie over helium? Bekijk dan onze blog over helium.

Ballonnen met lucht opblazen

Als je ervoor kiest om een ballon met lucht op te blazen, is het belangrijk dat je de ballon altijd met een ballonnenpomp opblaast. Ballonnen met de mond opblazen kan namelijk schadelijk zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die allergisch zijn voor latex, maar ook kan een ballon in het gezicht knappen wanneer deze te veel wordt opgeblazen. Moet je heel veel ballonnen opblazen? Dan kun je er ook voor kiezen om een elektrische ballonnenpomp aan te schaffen. Hiermee blaas je snel veel ballonnen op.

Naast de latexballonnen en folieballonnen vind je op Feestwinkel.nl nog meer ballonnen. De verschillende soorten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Bubbles ballonnen

Dit zijn hoogwaardige transparante ballonnen voor semi professioneel gebruik. Bubbles ballonnen hebben altijd een ronde vorm, zoals een strandbal. Ze zijn gemaakt van rekbaar, transparante kunststoffolie, waardoor ze erg sterk zijn. Bubbles ballonnen kun je zowel met helium als lucht opblazen. Het mooiste effect bereik je door de ballon met helium te vullen. Op die manier kunnen ze enkele weken mooi blijven en zweven!

Bubbles ballonnen

Modelleerballonnen

Met modelleerballonnen kun je de mooiste creaties maken. Denk bijvoorbeeld aan een hondje gemaakt van een (modelleer)ballon. Deze ballonnen zijn van het bekende merk Qualatex en zijn daarom van hoogwaardige kwaliteit. Modelleerballonnen zijn daarom ook erg geschikt voor professioneel gebruik. Het is aan te raden om deze modelleerballonnen op te blazen met een handmatige ballonnenpomp.

Modelleerballonnen

Wensballonnen

Een wensballon of geluksballon wordt vaak opgelaten omdat dit geluk zou brengen volgens de Aziatische cultuur. Een wensballon is te vergelijken met een heteluchtballon. Door de vlam die onder de ballon hangt wordt de lucht verwarmd en stijgt de wensballon op. De wensballonnen op Feestwinkel.nl zijn 100% brandveilig en biologisch afbreekbaar. Daarnaast voldoet deze lampion ballon aan alle Nederlandse gebruiks- en veiligheidsvoorschriften en aan de eisen van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en is officieel toegelaten door ministerie van V EN W - IVW en Defensie.

Wensballonnen

Op Feestwinkel.nl vind je dus een divers aanbod aan ballonnen. De populairste ballonnen zijn latexballonnen en folieballonnen. Het grootste verschil tussen deze ballonnen is het materiaal, namelijk latex en folie. Beide ballonnen zijn op te blazen met zowel helium als lucht, maar vaak worden folieballonnen met helium opgeblazen en latexballonnen met lucht. De bubbles ballonnen, modelleerballonnen en wensballonnen worden minder snel als decoratie gebruikt, maar zijn ook erg leuk om te gebruiken! Bekijk hier het complete assortiment ballonnen